Onko tässä mitään järkeä, mietin usein pakatessani verkkokauppatilausta, jossa on tilattu samaa Vansin kenkämallia kolmessa eri koossa. Vähintään kaksi paria tulee aina takaisin, joskus kolmekin. En voi olla miettimättä, että kivijalasta ostettuna nämäkin kaupat olisi tehty vaivatta – ilman pakkausmateriaaleja ja kuljetuskilometrejä.
Verkosta ostettujen tuotteiden lähettely edestakaisin ei voi olla vastuullista kuluttamista. Vastuullisen kuluttamisen vaatimukseen ei enää tulevaisuuteen katsova kauppias voi olla vastaamatta. Etenkään, kun lukee ilmastopaneeli IPCC:n madonlukuja maapalloa uhkaavasta ilmastokatastrofista.
Nettikaupan lieveilmiöt; tuplatilaukset ja pakkausmateriaalien roviot ovat vain pieni osa ongelmavyyhtiä. Mitä oikeastaan tarkoitamme, kun puhumme vastuullisesta kuluttamisesta? Yleensä vastuullisuudella viitataan tuotteeseen. Kuinka laadukas, eli kestävä ja toimiva se on ja kuinka eettisesti se on tuotettu.
Suomalaisena yrittäjänä ajattelen vastuullisuuden olevan kuitenkin pelkkää tuotetta laajempi käsite. Vastuullisessa kuluttamisessa ei ole kyse pelkästään siitä, mitä ostetaan, vaan myös siitä, mistä ja miten ostetaan.
Eikä kuluttamisen vastuullisuus rajoitu pelkkään ostamiseen. Yhtä lailla siihen vaikuttaa se, mitä me yrittäjät myymme. Minkälaisia kulutusvaihtoehtoja kuluttajille tarjoamme? Yritämmekö aidosti petrata, vai tarjoammeko vain viherpesua ja trendikästä sanahelinää?
Merinovillaa vai akryylia
Suomen Tekstiili & Muoti ry selvitti suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöjä viime vuoden lopulla. Päästöistä peräti 96,5 prosenttia on syntynyt jo ennen kuin vaate saapuu Suomeen. Leijonanosan vaatteen hiilijalanjäljestä aiheuttavat tekstiilikuitujen ja materiaalin tuotanto.
Selvityksen mukaan vaatealan hiilijalanjälki puolittuisi, jos vaatteiden käyttöikä olisi tuplasti pitempi. Toisin sanoen, ihmisten pitäisi ostaa parempaa ja vähemmän.
Kuluttaja tekee aina lopulta ostopäätöksen, mutta kaupanteossa on kaksi osapuolta. Asiakkaille täytyy aidosti tarjota mahdollisuus kuluttaa vastuullisesti.
Vastuullisuus on teema, jota yrittäjien täytyy jatkuvasti pohtia – yleisellä tasolla ja oman spesifin alan sisällä. Skeittikauppiaana koen vastuuta skeittauksesta sekä lajina että yhteisönä. Toissa kesänä Vallilaan avattu Walli by Ponke’s -skeittihalli ei varsinaisesti tuota, mutta ruokkii ja ylläpitää lajikulttuuria. Olen hallistamme ylpeämpi kuin on tyylikästä myöntääkään.
Kuluttajamyyntiä tekevänä yrittäjänä koen vastuuta myymieni tuotteiden laadusta, kestävyydestä.
Vastuun tunteminen on kuitenkin yksi asia, sen kantaminen toinen. Bisneslogiikka ja vastuullisuus ovat toisinaan nimittäin ristiriidassa. Annan konkreettisen esimerkin: Ponke’sin pipot.
Aasiassa tuotetun akryylipipon kate on Suomessa tehtyä merinovillapipoa parempi. Silti pipomyyntimme painopiste siirtyy jatkuvasti ja päättäväisesti merinovillasta valmistettuihin pipoihin. Heikkolaatuisemmat akryylipipot jäävät vähemmälle, lähivuosina kokonaan pois.
Miksi? Koska haluamme ohjata suomalaisia ekologisempiin ja kestävimpiin valintoihin – tarjota mahdollisuuden vastuulliseen kuluttamiseen. Koska uskomme, että tulevaisuudessa laatu korvaa määrän.
Mihin jätät rahasi?
Vastuullisessa kuluttamisessa on lopulta kyse vaivannäöstä. Jaksaako perehtyä paitsi tuotteeseen, myös siihen, mistä sen ostaa.
Ostaako kahvinsa paikalliselta kahvilayrittäjältä vai maailmanlaajuiselta kahvilaketjulta? Ostaako vaatteensa kotimaisen yrityksen kaupasta vai pikamuotia myyvän kansainvälisen jättiketjun mega-alesta?
Päätös, mihin rahansa jättää on poikkeuksellisen merkittävä juuri nyt. Koronapandemia on toki kurjistanut myös suuryrityksten näkymiä, mutta monet pienet ja keskisuuret kotimaiset yritykset on ajettu kuilun reunalle. Osa on jo tipahtanut kyydistä.
Vertailun vuoksi; kun H&M sulkee muutaman Suomen-myymälän, niitä jää katukuvaan vielä kymmeniä. Kun Ponke’s sulki Ison Omenan kivijalkakaupan, myymälöistä lähti kolmannes. Se tuntuu pahalta, kuten viime tekstissä kerroin.
Ja kuten viimeksi kirjoitin, pelkkä rajoitusten väistyminen ei pelasta meitä kotimaisia yrittäjiä koronapandemian ikeestä. Tarvitsemme teitä asiakkaita. Tietoisia – parempia – valintoja.
Vuonna 2022 rahan jättäminen kotimaiseen yritykseen on vastuullinen kulutusvalinta!
Keke Ponke´s