School’s Out Kisaraportti

ponkes schools out kisat

Ponke’s Schools Out on helsinkiläisille skeittareille tuttu ja jo perinteeksi muodostunut skeittikisa, jonka puitteissa koululaisia on päästetty kesälomalle jo vuodesta 2007. Tapahtumapaikkana kisoille on vuodesta toiseen ollut Ponke’s Park Helsingin Kaivopuistossa, Eiranrannassa ja niin se oli tänäkin vuonna. Muutamina vuosina olemme olleet pakotettuja skeittaamaan kisat Arabian sillan alta löytyvällä (erittäin hyvällä) parkilla sateen takia, mutta muuten kisat on viety alusta loppuun Ponke’s Parkissa.

Tämän vuoden kisoja varjosti monen edellisen vuoden tapaan tummaakin tummempi taivas ja sateen uhka. Pakatessani pakettiautoa toimistollamme Lauttasaaressa pilvet makasivat matalalla Helsingin kattojen yllä ja sade roikkui ilmassa. Kun suuntasin nokkani kisa-aamuna lopulta kohti parkkia, taivaalta mätkähteli jo isoja vesipisaroita. Onneksi Suomen luotettavin laitos, Ilmatieteenlaitos, tarjoaa reaaliajassa päivittyvää sadetutkapalvelua – sen mukaan iltapäivästä pitäisi paistaa aurinko. Halusin uskoa siihen ja pysäköin auton parkille. Sade lakkasi noin kahdeltatoista ja ilokseni huomasin, että parkilla oli jo kourallinen skeittareita, jotka eivät selvästikään välittäneet pienestä kosteudesta. Nykynuorisolla on asenne kohdillaan.

ponkes_schools out

Kisat oli suunniteltu alkaviksi kello 14 ja sovimme yhdessä parkille jo tulleiden skeittareiden (arviolta 15kpl) kanssa että mikäli vielä varttia vaille kaksi sataa, siirrytään yhdessä Arabian sillan alle, satavarmasti kuivalle parkille. Sateen väistymistä odotellessamme istuskelimme puiden alla sateen suojassa, juttelimme ja odottelimme. Juniorit olivat erittäin oma-aloitteisia ja jatkuvasti kamoja autosta purkiessani oli joku tarjoamassa apua “voidaanks me jeesata jossakin?” – ja joku vielä sanoo että nykynuoret on pilalla. Ei ainakaan skeittarit, kaikkea muuta. Osa porukasta alkoi myös omatoimisesti harjaamaan parkille muodostuneita vesilätäköitä kuivaksi ja kuivaamaan lastalla minirampin flättiä ja hyllyjä. Suurin mahdollinen arvostus, tyypit!

Kuinka ollakaan, kello kahdelta pilvet väistyivät ja aurinko armas kuivas satehen. Kisat päästiin aloittamaan aikataulusta vain noin puolisen tuntia myöhässä, DJ pääsi paikalle, tuomaristo löysi niin ikään parkille ja samoin tekivät iso joukko katsojia ja mikä parasta: osallistujia. Ensimmäisenä oli vuorossa 1-3 luokkalaisten sarja, jossa oli kokonaiset seitsemän osallistujaa. Nuorimmilla oli meininki päällä heti ensimmäisistä runeista lähtien ja seitsemän pojan porukka oli heti yleisön suosikki. Kiitos yleisölle tsempistä ja kannustamisesta niin runien aikana kuin niiden jälkeenkin – tsemppi merkitsee skeittikisoissa valtavasti, etenkin kun mukana oli useita ensikertalaisia. Haastattelin yhtä osallistujista, seitsemänvuotiasta Nikoa ja kysyin ensikertalaisen tunnelmia kisoista.

 

“Alkuun jännitti, mutta sitten päätin että keskityn vain skeittaamiseen ja tasapainon pitämiseen niin sitten helpotti.”

ala-aste-schoolsout

Keskiraskas sarja eli 4-6 luokat, oli alusta loppuun täyttä tykitystä kun tulevaisuuden suuret nimet Onni Mannisen, Julius Aitasalon ja Juuso Leppisen johdolla skeittasivat kuin ensimmäistä kesälomapäivää (joka tietysti oli totta). Sarjassa oli eniten osallistujia, yhteensä 23 ja tuomaristolla oli tiukat paikat päättää ketkä menevät karsinnoista finaaleihin. Tasainen kisa ja hyvä kattaus monipuolisia, persoonallisia skeittareita oli ilo katsojien silmille.

 

voittajat

Yläastesarjassa oli jo selkeää isojen poikien meininkiä ja taso oli todella korkealla. Yleisöä hellittiin Konsta Saarisen ja Eliel Holman ehjien ja vauhdikkaiden runien lisäksi muun muassa kolmanneksi tulleen Sampo Kankaanpään tyylikkäillä valinnoilla (muun muassa suora no comply hyndästä tynnyrin yli). Peruskoulun viimeisellä kolmanneksella olevat kundit olivat kaikki täysin liekeissä, mutta lopulta voittajaksi selviytyi Konsta Saarinen, täysin oikeutetusti (jyrkässä bänkissä hipari, bs flip esimerkiksi).

yläaste_schoolsout

Samsung ja Independent Trucks tarjosivat varsinaisen kisan jälkeen vielä best-trick-karkelot ja pääpottina oli Samsungin uusin puhelin, Samsung Galaxy A50. Potin korjasi itselleen toiseksi yläastesarjassa tullut Eliel Holma ja trikkinä tre flip hyndästä tynnyrin yli. Muita merkkitekoja olivat muun muassa suora no-comply, fs flip, bs flip, bs 5-0 tynnyrin reunaan sekä kaksikin erilaista beanplantia.

ponkes_schoolsout_besttric

 

kisatuloksest

Palkintojen jaon jälkeen jengi huolehti ansiokkaasti omat roskat roskikseen, kunnes tuli aika lähteä kotiin. Ponke’s The Shop kiittää lämpimästi kaikkia paikallaolleita ERITTÄIN hyvästä meiningistä ja erityisesti skeittareita, jotka tekivät kisoista kisat. Suomen skeittaava nuoriso voi erittäin hyvin!

 

-Nikke

 

Tapahtumaa olivat tukemassa: Samsung, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas sekä Independent Trucks
Ponke's