ponke's skeittitrukit

”Loose trucks save lives”

Skeittitrukkimerkki ACE:n sloganista voisi päätellä, että trukit ovat elämän ja kuoleman kysymys – ja niin ne monelle ovatkin. Löysät trukit pelastavat ihmishenkiä. Monet, varsinkin poolissa viihtyvät, skeittarit ovatkin sitä mieltä, että löysät trukit ovat ainoa oikea vaihtoehto – löysät trukit eivät jää yhtä helposti hanguppiin koparille ja kääntyvät näppärästi puulissa kuin puulissa.

Jokaisella skeittarilla on oma makunsa (myös) trukkien suhteen: puulissa skeitataan löysillä trukeilla, tekniset kurbineppailijat vetävät matalilla ja suhteellisen kireillä trukeilla, joku uskoo vankasti Independentin nimeen ja toisella on alusta asti ollut käytössä Venturet. Tämän artikkelin aiheena on esitellä Ponke’sista löytyvä laaja trukkivalikoima brändi kerrallaan ja tarjota Sinulle, rakas lukijamme, kenties jotain uutta skeittitrukeista ja trukkimerkeistä, joita olet kenties jo hypistellyt Ponke’sin trukkihyllyssä. Aloitetaan kenties klassisimmasta merkistä, jota on löytynyt Ponke’sin trukkihyllystä jo vuonna 1990, kun olimme vielä pieni puoti Helsingin Abrahaminkadulla: Independent trucks, tutummin Indy.

indy trukit

Independentin trukit, tai ainakin brändi itsessään, ovat kaikille skeittareille tuttuja. Miltei viiden vuosikymmenen ajan trukkeja tehtaillut Indy on ansaitusti kulttimaineessa, sillä brändin trukit ovat vuosikymmenestä toiseen palvelleet skeittareita ja tarjonneet erinomaisia varusteita skeittaukseen. Indyn trukit ovat vuosien varrella kehittyneet ja tällä hetkellä trukkimerkin mallistossa on jo sen 11. trukkimalli, Stage 11. Trukkeja on kehitetty hartaudella ja kypsytelty rauhassa yhdessä skeittareiden kanssa ja lopputuloksena on maailman myydyin trukki. Indyltä löytyy perinteisten trukkien lisäksi muutamia variaatioita, kuten kevyt Indy Hollow (ontto kingpin ja akseli) sekä lukuisia pro-skeittareiden nimikkotrukkeja. Indyltä, kuten muiltakin valmistajilta, löytyy niin matalia kuin korkeitakin trukkeja – ja kaikkia mahdollisia eri leveyksiä, laudan leveyden mukaan.

Jotta saisimme vähän sisäpiirin tietoa ja käyttäjäkokemusta Indyn trukeista, haastattelin Independentin tiimissä skeittaavaa Wilson Mäkelää aiheesta.

Miksi skeittaat juuri Indyllä?

Independentillä skeittaaminen on isojen poikien perintöä – kun aloin skeittaamaan, kaikki vanhemmat skeittarit skeittasivat Indyllä ja siitä jäi hyvät muistot. Valinta oli helppo. Olen skeitannut myös Kruxeilla ja Thundereilla, mutta Indyn trukit ovat itselle se paras trukki niin ulkoasun kuin kääntyvyydenkin osalta. Indyn trukit näyttävät parhailta, muissa trukeissa pistää aina joku juttu väärällä tavalla silmään, mutta Indyssä ei ole mitään ylimääräistä ja se kolahtaa. Independentillä on myös helposti paras meininki – klassinen skeittimeininki, bisneksen siistein logo ja aidot skeittarit taustalla.

Millä Indyn mallilla skeittaat juuri nyt?

Mun suosikkitrukki on Independent 139 Hollow, ihan klassisena metallinvärisenä versiona. Ei mitään ylimääräisiä krumeluureja. Sitä on helppo suositella, koska se on vaan yksinkertaisesti niin hyvä trukki – ei moitteen sanaa mihinkään suuntaan.

Kuka on sun suosikkiskeittari Indyn tiimistä ja miksi?

Niillä on ihan sairas tiimi kaiken kaikkiaan, eikä sieltä osaa nostaa ketään yksittäistä – niin vanhat kuin nuoretkin ovat kovia. Evan Smith nuoremmista on ihan tajuton, mutta toisaalta niin se koko tiimikin – niin vanhat legendat kuin uudet nuoretkin. Emmä nosta ketään tähän, koko tiimi rippaa.

 

venture_trukit

Jokainen skeittari tuntee Venturen – tai ainakin pitäisi tunteta. Ysärillä kenties skenen kovinta kamaa trukkien ja tiimin saralla tarjonnut Venture on pitkän linjan trukkivalmistaja, jonka meininki on ollut viimeiset vuodet kovassa nosteessa. Ysärin ja vuosituhannen vaihteessa Venture oli jokaisen skeittarin tuntema brändi, kunnes se 2010-luvulle tultaessa aavistuksen hiipui valtamedian huulilta – kuitenkin tullakseen entistä kovempana takaisin. Tiimistä löytyy Bobby Worrestin ja Lucien Clarken kaltaisia persoonia ja trukit, päätuote, on yhtä hyvää ellei jopa parempaa kuin aikaisemmin. Klassinen skeittitrukki tarjoaa hyvää kääntyvyyttä, kestävyyttä, sopivasti variaatioita painon ja leveyden suhteen sekä tietysti tyylikkään logon ja visuaalisen ilmeen. Venture on ja tulee aina olemaan yksi skeittauksen hienoimmista brändeistä ja olemmekin Ponke’sissa enemmän kuin fiiliksissä siitä, että Venturen trukkeja löytää tästä syksystä eteenpäin myös meidän hyllyistä. Haastattelin tähän ystävääni Jamieta, joka on vankkumaton Venture-fani ja skeitannut niillä vuodesta 1997.

Miksi skeittaat juuri Venturen trukeilla?

Venture is the real SHIT! Parempia trukkeja saat hakea – niitä ei nimittäin ole olemassakaan. Venturessa klikkaa meitsille kaikki: tiimi (Keenan 4 life!), logo, sheippi, kestävyys..koko setuppi on kupissa, eikä mulle oo käyny mielessäkään vaihtaa trukkeja muihin kuin toisiin Ventureihin, hähää. Miksi vaihtaa, jos mikä tahansa muutos olisi muutos huonompaan?

Millä Venturen trukkimallilla skeittaat juuri nyt?

Tällä hetkellä alla on Andrew Wilsonin pro-trukki, täysin kupissa, vaikka justiinsa sain pari viikkoa sitten vaihdettua. Diggaan myös sen jätkän skedeyksestä eli kaikki hyvin.

Kuka on sun suosikkiskeittari Venturen tiimistä ja miksi?

Bobby madafakin Worrest! Siinä on sopivassa suhteessa kaikkea: poppia, karismaa, himo trikkejä ja vauhtia. Diggaan muutenkin kurbiskedeyksestä ja Bobby tykkää siitä myös. Ihan kingi äjjä, mutta on siellä tiimissä muitakin koviksia.

thunder_trukit

Thunder on Independentin ja Venturen ohella ehkä se tunnetuin skeittitrukki ja brändin tiimi onkin pullollaan maailman huippunimiä. Thunder on profiloitunut vahvasti katuskedeykseen ja Thunderin trukit ovatkin kevyitä, hyvin kääntyviä ja teknisiä. Independentiin verrattuna Thunder on näppärämpi ja aavistuksen modernimpi trukki, mutta uudempana valmistajana siltä puuttuu kilpailijansa perinteikäs historia. Tasaisesti kääntyviin Thundereihin on saatavilla mukavasti erilaisia trukkikumeja niin brändiltä itseltään kuin esimerkiksi Bonesilta. Thunderin baseplate on muiden merkkien vastaavia aavistuksen lyhyempi, jolloin slaidit nappaavat enemmän renkaisiin. Kysyin Ponke’s Jumbon myymäläpäälliköltä, miltei parikymmentä vuotta skeitanneelta Miska Pennaselta, Thunderin nimeen vannovalta Kainuulaiselta, lisätietoja tästä erittäin hyvästä trukkimerkistä.

Miksi skeittaat juuri Thunderin trukeilla?

Thunderin trukit kääntyvät tasaisesti ja ovat kevyet – trukeissa on erinomainen kontrollin tunne ja tiedän, miten trukki toimii. Thundereissa painopiste on mukavan matalalla, jonka ansiosta lauta pysyy hallinnassa vaivattomasti eikä trukki kääntyessä tipahtele puolelta toiselle. Itse skeittaan aktiivisesti miltei päivittäin ja yhdet trukit kestävät itselläni noin puolitoista vuotta – Thunderit ovat siis erittäin kestävät. Itselläni ei ole koskaan mennyt Thundereista kingpin katki eikä trukkikumitkaan räjähtele.

Millä Thunderin trukkimallilla skeittaat juuri nyt?

Tällä hetkellä alla on Thunder Team Edition 147-trukit, eikä ainakaan vielä ole tullut mitään syytä vaihtaa. Seuraavaksi aion laittaa alle Thunderin Lights-trukit, ehkä koossa 148. Leveämmät trukit kiinnostavat, mutta merkkiä en vaihda.

Kuka on sun suosikkiskeittari Thunderin tiimistä ja miksi?

Koko tiimi on kova, mutta henkilökohtainen lempparini on OG Bryan Herman. Hermanilla on steezy tyyli ja nätti tukka, himmee skedeejä. Tietysti pakko mainita myös Dylan Rieder suosikkeja kysyttäessä.

 

ace_trucks

 

ACE on trukkimerkeistä kenties suurelle yleisölle tuntemattomin ja myös pienin. ACE mainostaa itseään ainoana itsenäisenä skeittitrukkivalmistajana ja sen toiminta onkin pienempää kuin isompien kilpailijoidensa. ACE:n perustajilla, Joey Tershaylla ja Steve Rugella on kuitenkin takanaan yli kahdenkymmenen vuoden kokemus skeittauksesta ja trukkien valmistuksesta, joten ACE-trukit ovat erinomaisen laadukkaita – ja myös skeittareiden rakastamia. ACE:lla on intohimoinen ja omistautunut käyttäjäkunta ja niiden muotokieli kiehtoo yhä useampia skeittareita. Markkinoiden muista trukeista poikkeava hangerin muoto kiinnittää trukkihyllyssä useimmiten huomion positiivisessa mielessä. ACE:n hangeri on miltei täydellisen pyöreä ja ohut, mutta kestää kuitenkin rajua menoa siinä missä muutkin skeittitrukit. ACE on profiloitunut jossain määrin vahvasti puulitrukiksi, mutta sillä skeittaa myös lukuisat validit, pitkän linjan street-skedeejät kuten vaikkapa Brian Delatorre. Haastattelin ACE:lla skeittaavaa suomalaista Sakari Leskistä trukeista ja selvitin, miltä nämä tyylikkää trukit tuntuvat skeitatessa.

Miksi skeittaat juuri ACE:n trukeilla?

Mulle tarjottiin ACE:lta sponsoria, ja otin testiin ensiksi yhdet trukit. Nopeasti huomasin, että ACE:n trukit ovat täysin omanlaisiaan – en ollut aikaisemmin skeitannut millään vastaavilla ja tykästyin heti. Nyt saan niiltä sitten ilmaisia trukkeja ja se on ihan kingiä. Aceilla kääntyy! Trukit saa erilailla löysäksi ja trukin suunnittelu mahdollistaa sen paremman kääntyvyyden. Paha verrata muihin trukkeihin koska kaikissa on omat hyvät puolensa, mutta mun valintani on ACE – nimenomaan skeittituntuman pohjalta.

Millä ACE:n trukkimallilla skeittaat juuri nyt?

Skeittaan ACE:n 55 trukkimallilla tällä hetkellä.

Kuka on sun suosikkiskeittari ACE:n tiimistä ja miksi?

Suosikkiskedeejät ACE:lta on varmaankin Eli Williams sekä Oski, molempien skedeystä on niin mukava katsoa.