Nyt niitä saa taas (ainakin hetken): The North Facen haluttuja takkeja! Mikä tekee The North Facen takeista extreme-urheilijoiden, artistien ja muotipiirien suosikkeja, ja miksi sinunkin kannattaisi hankkia omasi? The North Facea Suomeen maahantuovan Cape Universalin Brand Manager Raul Hirvonen vastasi kysymyksiimme ja raotti maailman suosituimman outdoor-merkin taustoja.

Takkeja seikkailijoille Himalajan vuoristosta New Yorkin kaduille

The North Facen nimi on saanut innoituksensa vuoren kylmimmästä ja vaarallisimmasta puolesta. Merkin tausta onkin vahvasti vuorikiipeilyssä ja vaelluksessa. 1960-luvun Kaliforniassa San Franciscon rannoilla perustettu brändi on tunnettu seikkailijoiden ja extreme-urheilijoiden suosimista teknisistä vaatteista ja varusteista, joiden ajatuksena on vastata haastaviin olosuhteisiin tyylillä.

”The North Facen vaatemallistot jakautuvat kahteen kategoriaan: teknisiin vaatteisiin ja muoti- ja vapaa-ajan vaatteisiin. Tekninen mallisto sisältää yhdessä urheilijoiden kanssa suunniteltuja, lajispesifejä vaatteita ja varusteita lähes kaikkiin talvilajeihin vuorikiipeilystä lasketteluun ja ulkoiluun. Ponke’sin valikoimasta löytyvät takit tulevat The North Facen muoti- ja vapaa-ajan mallistosta, mutta niidenkin tausta on vahvasti extreme-urheilussa”, Raul kertoo.

Esimerkiksi supersuositun untuvatakki Nuptsen vuoden 1996 Retro-malli on ollut käytössä muun muassa Everestin Base Campilla eli perusleirillä, jossa vuorikiipeilijät valmistautuvat maailman korkeimman vuoren huiputukseen. New Yorkin rap-piirit kuitenkin omivat sen nopeasti itselleen, ja nykyään tekninen Nuptse on ikoninen katuvaate ja tuttu näky artistien päällä.

Eikä Nuptse ole ainoa: lähes kaikkien muotimalliston takkien tekniset ominaisuudet ja lookit, kuten lämpimyys ja vedenkestävyys sekä The North Facelle ominainen väriblokkaus eli olka–hartialinjan värinvaihto, ovat samoja kuin ne, joilla on aikoinaan valloitettu vuoria ja kansallispuistoja. 

”The North Facen muotimalliston katu-uskottavuus tulee juuri originaalituotteista, joilla on pitkät perinteet. Takit ovat oikeasti lämpimiä, kestäviä ja suojaavia, sillä ne on tehty haastaviin olosuhteisiin, ei pikamuotia tai tiettyjä trendejä varten. Siksi myös vanhemmat tykkäävät ostaa niitä nuorille”, Raul valottaa.

The North Facen takeissa pyritään kestävään tuotantoon

The North Facen pääkonttorit sijaitsevat Kalliovuorten kupeessa Coloradon Denverissä sekä Sveitsin Stabiossa. Takit suunnitellaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mutta tuotteet valmistetaan pitkälti Aasiassa, suurin osa Indonesiassa ja Vietnamissa, joissa työolosuhteet ovat Kiinaa paremmat.

”Ekologisuus, vastuullisuus ja luonnon arvostaminen ovat olleet The North Facelle tärkeitä arvoja alusta asti. Maailman suurin outdoor-brändi tuntee vastuunsa. Liikevaihdosta käytetään rahaa esimerkiksi uudelleen metsittämiseen ja luonnonsuojeluun”, Raul kertoo.

Tuotannossa pyritään löytämään ja kehittämään vaihtoehtoisia materiaaleja ja valmistustapoja – tästä uusimpana esimerkkinä syksyllä 2021 julkistettu yhteistyö suomalaisen vastuullisia tekstiilimateriaaleja kehittävän Spinnovan kanssa. 

Vuoteen 2023 mennessä 100 % The North Facen käyttämästä polyesterista ja 80 % nailonista tulee olemaan kierrätettyä. Jo nyt tuotteita tehdään niin puuvillan leikkuujätteestä kuin Himalajan vuoristosta kerätyistä pulloista. Kaikki The North Facen tuotteiden untuva taas saadaan joko elintarviketeollisuuden oheistuotteena tai käytettynä esimerkiksi untuvapeitoista ja -tyynyistä.

”Tavoitteena on myös entistä energiatehokkaampi tuotanto. Kirkkain esimerkki tästä ja työskentelyolosuhteista on Vietnamiin varta vasten rakennettu teknisten kalvojen tuotantokeskus. Hiilineutraalin ja omavaraisen tuotantokeskuksen sähköt tulevat omasta takaa ja henkilökunnan ruokailu omalta pellolta. Työntekijöiden lapsia varten kampuksella on oma päiväkoti”, Raul kertoo.

Ponke’s & The North Face

Suurin osa Ponke’sille saapuvista The North Face -tuotteista kuuluu Black Box -mallistoon. Ponke’sin hyllyille saadaan myös malleja, joita on tarjolla vain muutamalle jälleenmyyjälle per maa – ja vain muutamia kappaleita per tuote. Nämä sisältävät esimerkiksi tiettyjen tutkimus- ja seikkailuretkikuntien käyttöön suunniteltuja vaatteita.

Paksujen takkien, hupparien, t-paitojen ja pipojen ohella Ponke’silta löytyy muun muassa yksi The North Facen viidestä tarkkaan rajatusta ”ikonituotteesta”, supermukava ja lämmin Denali Sherpa Fleece.

Myös jo aiemmin mainittua 1996 Retro Nuptsea löytyy useassa värissä. Se on alkuperäisen, vuoden 1992 Nuptsen teknisempi versio: laadukas untuvatakki, jonka tiivis ja vettä hylkivä kangas pitää untuvat tiukasti sisällä, kosteuden loitolla ja tyypin takin sisällä lämpimänä. Kevyt, monikäyttöinen ja pieneen tilaan pakkautuva Nuptse on ultimate-reissutakki, joka toimii vaikka tyynynä lentokoneessa.

”The North Facen tuotteita määrittelee tinkimättömyys. Vaatteissa ei karsita mistään. Muotimallit ja junnujen takit ovat samoja teknisesti loistavia ja laadukkaita tuotteita kuin huippu-urheilijoiden ja aikuisten mallit. Takit kestävät kulutusta ja aikaa, mikä näkyy myös niiden hyvässä keräilyarvossa”, Raul vinkkaa.

”Monikäyttöisiä vapaa-ajan mallejakin voi hyödyntää esimerkiksi lautailuun, vaikkei niitä juuri siihen ole suunniteltu. Sekä Nuptse että monet muut vanhat vuoritakit ovat tuttuja näkyjä rinteessä. Vuorikiipeilijöille taas löytyy nykyään vielä teknisempiä malleja”, Raul kertoo.

Jos haluat viettää talvesi lämpimänä uuden takin sisällä tai muissa The North Facen vaatteissa, seuraa nettikauppaamme ja tilaa uutiskirje! Uutuudet tulevat Ponke’siin ripotellen syys-, loka- ja marraskuun aikana, ja osa malleista julkaistaan vasta saapuessaan.