Australialainen PASS~PORT (tai ihan vaan puhekielessä Passport) on skedeejille ja skeittimaailmaa seuraaville tuttu brändi, jota on Ponke’sissa fiilistelty jo vuosia. Brändin tuotteita on ollut vuosikausia vaikea saada Suomesta ja brändin fiilistelijät ovatkin joutuneet turvautumaan ulkomaalaisiin verkkokauppoihin ja satunnaisiin ulkomaanreissuihin, mikäli Passportin dekkiä, vaatetta tai muuta rompetta on tahtonut löytää. Nyt asia on kuitenkin korjaantunut ja Ponke’sistakin on jo muutaman vuoden saanut brändin kovia kamoja eli dekkejä sekä vaatetta ja päähinettä.

Passport on, kuten todettua, Australiasta kotoisin, mutta brändin meininki on varsin kansainvälistä: tiimi on maailmanluokkaa ja brändi tunnetaan ympäri Tellusta. Kansainvälisestä maineesta ja jakelusta huolimatta brändi ammentaa ilahduttavan paljon kotimaastaan niin estetiikan, visuaalien kuin videotuotannonkin saralla. Australiassa käyneille tai siellä asuville brändin dekkigraffat kolahtavatkin kovempaa kuin maanosasta mitään tietämättömille – Passportin kuvastossa ollaan ylpeitä aussimeiningistä ja välillä naureskellaan itseironisesti tuon valtavan maan vitsauksille, kuten erämaiden piinaaville kärpäsille. Passportin grafiikat ovat suorastaan ikonisia ja niitä ostetaan paljon paitsi skeittikäyttöön, myös sisustuselementeiksi seinille ripustettaviksi – eikä ihmekään – graffat todella erottuvat edukseen nykyskedegraffojen massasta.

Passportin skedetiimi on tyylikäs ja kaikin puolin kova remmi skedeejiä, pääosin australialaisia sellaisia. Tiimin tunnetuimpia nimiä lienee Callum Paul, Josh Pall sekä Dean Palmer, mutta tiimistä löytyy herrojen lisäksi rajua meininkiä, kuten Juan Onekawa sekä Nik Stipanovic. Skedepätkiä tulee tasaiseen tahtiin ja niin kuvaus kuin skedeyskin on laadukasta katseltavaa. Passportin dekkivalikoimasta löytyy monenlaista lautaa, mutta perinteisiä logodekkejä hyvin vähän. Passport panostaa grafiikoihin ja visuaalisuuteen, mikä näkyy paitsi videoiden editeissä, myös ennenkaikkea dekkigrafiikoissa. Nimikkolautoja löytyy miltei jokaiselta tiimiläiseltä, joista Callum Paulin dekkiä tällä hetkellä Ponke’sin hyllystä.

Passportin tekemistä kautta linjan tuntuu ohjailevan määrän sijaan laatu: jokainen tuote lippiksistä dekkeihin ja aina vaatteisiin asti on viimeisen päälle mietitty, suunniteltu ja toteutettu eikä brändin tuotevalikoimasta löydy välimallin tuotteita. Kaikki on tehty huolella ja harkiten. Paidat ovat laadukasta puuvillaa ,dekit tulevat kiinalaistehtaiden sijaan Meksikosta (ja ovat siksi aavistuksen kalliimpia) ja brändin tekemät yhteistyömallistot ovat ensiluokkaisia. Viimeisiä yhteistyömallistoja Passport on tehnyt esimerkiksi Vansin kanssa ja viime vuoden puolella Passport löi hynttyyt yhteen työvaatemerkkien keisarin, Carharttin kanssa.

 

Passportin vaatteet ovat löytäneet ostajansa keskimääräistä korkeammasta hinnasta huolimatta. Tässä on selkeästi nähtävillä kulutuksen muutos, joka on maailmalla ollut jo pitkään trendinä: laadusta ollaan valmiita maksamaan. Hyvin tehty laadukas puuvillapaita kestää kymmeniä vuosia ja ajan patinoidessa moni puuvillainen vaate vain paranee.

Meiltä Ponke’sista löytyy niin nettikaupan kuin myymälöidenkin puolelta hyvin valikoitu erä Passportin vaatetta: on longsleeveä, t-paitaa sekä hupparia, eli jokaiselle varmasti jotakin. Värimallit ovat tämän kevään Passport-vaatemallistossa hyvin maanläheisiä: oliivinvihreä sekoittuu sopuisasti hiekanväriin ja tummanruskeaa yhdistellään mustan kanssa tyylillä. Kaiken kaikkiaan Passportin SP20 mallisto on erinomainen pläjäys hillittyä tyylikkyyttä, jota harvat brändit nykyään pystyvät tarjoamaan.

Jos kiinnostuit Passportista, kuten sinun pitäisi, tsekkaa brändin meininkiä lisää täältä: https://www.passportal.com/

Passportin brändisivuille pääset puolestaan tästä.