vans slip on kengät

Kesä tulee ja lumi sulaa. Tätä kirjoittaessa ulkona on kolmetoista astetta lämmintä ja aurinko hellii etelä-Suomea paistamalla kirkkaalta, pilvettömältä taivaalta. Mitä kevät meinaa pukeutumisen osalta? No tietysti ainakin sitä, että talvivaatteet voidaan hyvällä fiiliksellä pakata harmaisiin pahvilaatikoihin ja työntää kellarikomeron peränurkkaan odottelemaan PITKÄN ajan päässä odottavaa seuraavaa talvea. Samoilla vauhdeilla peränurkkaan voi heittää talvikengät, nuo hiostavat ja paksupohjaiset monot, jotka lämmittivät paukkupakkasilla mukavasti, mutta hiostavat kesää kohti mentäessä tarpeettomasti. Talvikenkien tilalle on hyvä vaihtaa jotain kevyempää – kenties niin kevyttä, ettei edes nauhoja tarvita. Katseet voi suunnata hyvin kesän helpoimpiin ja vaivattomimpiin jalkineisiin: Vans Slip-On tennareihin. Avaan tässä lyhyesti sitä, miksi niin monet (minä mukaan lukien) ovat ottaneet Vansin ikoniset Slip-Onit eli sliparit omakseen.

vans sliponpro

slip on pro antihero

Vansin Slip-On kengät ovat monesta syystä erinomaiset. Ensimmäinen ja monen mielestä varmaan isoin syy kenkien suosioon on se tosiasia, että kengät ovat mukavat jalassa. Napakka kuminauha pitää kengän jalassa tukevasti, eikä nauhojen solmimiseen tai muuhun ylimääräiseen ajanhukkaan tarvitse aikaansa laittaa. Rento sujautus ja tyylikäs kenkä on mukavasti jalassa. Klassinen slipari on kankainen, mutta Vans Slip-On Pro (katso kuva yllä) on suurimmaksi osaksi mokkanahkaa, sillä kenkä on suunniteltu skeittaukseen ja mokka on materiaalina a) kestävämpi ja b) pitävämpi. Kankainen Slip-On onkin erittäin ilmava ja hyvin hengittävä tossu, mutta kyllä se mokkanahkainenkin jonkin verran hengittelee. Ylläoleva kenkä on Vans X Antihero-yhteistyömalliston helmiä: Vansin ja Antiheron pro-skeittarin, Chris Pfannerin nimikkomalli. Kengän pohjallisesta löytyy Antiheron grafiikkaa ja pieniä yksityiskohtia, joita normaalissa Vans Slip-On Pro-kengässä ei ole. Jos pohjallinen on hieno ja kenkä istuu mukavasti jalassa voi hyvällä syyllä todeta olevansa tyytyväinen. Ja moni onkin.

platform

Kuten suurin osa Ponke’sissa myytävistä tuotteista, myös Vans Slip-On-kengät ovat unisex-malleja ja sopivat yhtä hyvin kaikille sukupuolille. Vans Classic Slip-On Platform (yllä) on klassisesta, shakkiruudullisesta kangaskengästä tehty paksupohjainen versio. Tätä versiota ostavat eniten naiset, mutta myös miehille korkeampi pohja menee tyylikkäästi. Tästä päästään kevyellä aasinsillalla siihen, miksi Vans Slip-On on niin suosittu kenkä: se on monikäyttöinen. Olipa kyseessä serkkupojan rippijuhlat, mummon synttärit, tavallinen koulupäivä tai skeittireissuun lähtö, kengät käyvät kaikkiin tilanteisiin. Sliparista on todellakin moneksi ja tyylikkäät kuosit, värimallit ja pienet yksityiskohdat takaavat sen, että kenkiä voi käyttää huoletta osana mitä tahansa asukokonaisuutta. Ja näyttää tyrmäävän hyvältä, mikä parasta. Mustavalkoinen shakkiruutu on Vansin ikisuosikki ja Platform-mallissa se toimii kenties paremmin kuin missään.

slip on pro orange

vans slip on kengät

Kestävyys. Siinäpä lyhyesti kolmas syy, miksi Vans Slip-On-kenkien suosio on vuosikymmenestä toiseen pysynyt tasaisena ja jatkanut kasvuaan. Kengät ovat todellakin kestäviä, käytitpä niitä skeittauksessa tai kävelyssä. Kangas on materiaalina vahva ja kestää pitkääkin käyttöä (skeittaukseen kangas soveltuu huonosti) ehjänä. Slipareissa ei ole juurikaan saumoja, jotka alkaisivat ajan patinoimina repsottamaan ja vulkanisoitu pohja kestää hyvin niin skeittausta kuin kävelyäkin. Slip-On Pro-mallista on tullut toecap-versioita, joissa kengän kärkeen on lisätty kuminen vahvike, kuten yllä näkyy. Tyylikäs kumikärki antaa skeittikengälle lisää pitoa, mutta ennen kaikkea suojaa mokkanahkaa skeittauksen aiheuttamilta vaurioilta – toisin sanoen kengästä on saatu kestävämpi tällä pienellä, tyylikkäällä yksityiskohdalla. Monia epäilyttää myös kengän kuminauhojen löystyminen. Mikään kenkä ei pidä muotoaan sataprosenttisesti käytössä ja tämä sääntö pätee myös Vansin slipareihin: kuminauha on alkuun uutuudenjäykkä ja todella napakka, josta se antaa aavistuksen myöten riippuen käyttäjän jalan profiilista ja asettuu lopulta mukavasti kunkin käyttäjän jalkaan sopivaksi. Huoli nauhattoman kengän löystymisestä käyttökelvottomaksi on siis täysin turha ja sanon tämän miltei kymmenen vuoden kokemuksella kyseisestä kengästä.

Teksti & kuvat: Nikolai Alin

sliparit