Näin kasaat täydellisen complete-skeittilaudan

Complete tarkoittaa valmista, kokonaista skeittilautaa, joka koostuu kuudesta osasta: dekistä, trukeista, renkaista, laakereista, ruuveista ja gripistä. Completen voi koostaa itse irto-osista tai hankkia jo valmiiksi kasattuna valmiscompletena.

Vasta-alkajalle sopivat skeittikauppojen valmiiksi kasatut completet – ne ovat varmasti toimivia, mutta hieman edullisempia vaihtoehtoja silloin, kun kokemusta skeittaamisesta ei vielä ole. Kaikki Ponke’sin valmiscompletet ovat samantasoisia, joten valinnan voi tehdä pitkälti ulkoasun perusteella.

Tässä blogissa keskitymme kuitenkin completen koostamiseen irto-osista. Avuksi saamme Ponke’sin myymäläpäällikkö Miska Pennasen, joka jakaa yli kahden vuosikymmenen skeittitaipaleensa aikana kertyneet vinkit täydellisen completen kasaamiseen!

Milloin complete kannattaa kasata itse?

”Complete kannattaa kasata itse tai myyjän avustuksella esimerkiksi silloin, kun kokemusta skeittauksesta löytyy jo hiukan ja tiedät, mistä tykkäät – tai silloin, kun haluat heti parhaan mahdollisen laudan”, Miska vastaa.

”Valitsemalla jokaisen osan itse voit optimoida kokonaisuuden käyttötarkoituksen ja -paikan mukaan. Toiset osat sopivat paremmin asvaltille ja toiset betoniparkkiin, toiset rullailuun ja toiset temppuihin. Mutta tästä lisää myöhemmin jutussa!”

Näin valitset completen osat

Melko aloittelevalle skeittarille tärkeintä complete-kokonaisuudessa on huomioida kaksi asiaa: grafiikat ja paino. 

”Värit pitää saada mätsäämään”, Miska nauraa. ”Valitse mieluiset värit ja grafiikat. Laudasta kuuluu tulla hyvä fiilis!”

Completen kokonaispainolla on merkitystä siten, että raskaampi lauta on vakaampi ja kulkee paremmin kuin kevyt lauta. Painosta on etua isoissa rampeissa, joissa tarvitaan vauhtia. Kevyt lauta taas sopii flippailuun ja teknisempiin temppuihin.

Ponke’silla kaikki erikseen myytävät osat ovat hyviä ja laadukkaita, joten sinänsä valinnassa ei voi mennä vikaan. Suurempi ongelma lienee valinnan vaikeus – osia kun löytyy valtavasti! Näin löydät itsellesi sopivat vaihtoehdot osaviidakosta: 

Dekin valinta

Dekin eli skeitin lautaosan suhteen Miskan mukaan tärkeimpiä valintoja ovat oikea leveys ja miellyttävä grafiikka, pituudella ei ole oikeastaan merkitystä muille kuin alle 6-vuotiaille aloittelijoille, joille on olemassa omia minilautoja. Sopiva skeittilaudan leveys määrittyy skeittarin koon, iän ja jalan koon mukaan.

”Suuntaa antavasti voisi sanoa, että 6–8-vuotiaalle aloittelevalle skeittarille sopii 7,5-tuumainen dekki, 8–10-vuotiaalle 7,75-tuumainen ja 10–11-vuotiaalle 8 tuumasta ylöspäin. Kokeneemmat skeittarit valitsevat dekin koon omien mieltymysten ja skeittityylin perusteella: ramppiin sopii yleensä leveämpi dekki, tekniseen temppuskeittaukseen taas pienempi lauta”, kertoo Miska.

Dekin leveyden näkee yleensä nimestä – esimerkiksi ”Quasi Alice 8.75″ dekki” on kooltaan 8,75 tuumaa.

”Dekeistä löytyy myös muotoeroja. Esimerkiksi etu- ja takapää eli nose ja tail voivat olla eri pituisia ja eri jyrkkiä. Aloittelijan, jolla ei ole vertailupohjaa eri muodoista, ei tarvitse juuri välittää näistä. Kokemuksen kertyessä alkaa pikkuhiljaa huomata, millainen muoto miellyttää eniten”, Miska vakuuttaa.

Trukkien valinta

Trukit pitävät renkaat kiinni skeittilaudassa. Ne ovat oleellinen osa settiä, sillä ne määrittelevät sen, miten lauta kääntyy ja millainen tuntuma siinä on. Trukeissa suurimmat erot ovat painossa ja korkeudessa.

”Aloittelijalle suosittelen melko kevyitä trukkeja, jotta laudan kokonaispaino ei kasva liikaa. Monelta trukkivalmistajalta, kuten Independentiltä ja Thunderilta, löytyy sekä klassikkotrukkeja että kevyempiä versioita, joissa painoa on saatu karsittua ilman, että kestävyys kärsii”, Miska vinkkaa.

Korkeuksista kultainen keskitie on hyvä lähtökorkeus.

”Matalien trukkien kanssa laudan painopiste jää matalalle ja setti on vakaampi. Olliessa tail osuu helpommin maahan ja lauta on napakan tuntuinen. Korkeat trukit taas tarjoavat paremmin kääntymävaraa, kun renkaat jäävät kauemmas laudasta, mutta lauta on myös aavistuksen kiikkerämpi”, Miska kuvailee.

Trukkikaupoilla kannattaa katsella esimerkiksi seuraavia merkkejä:

Indy eli Independent

”Myydyin ja klassisin trukkimerkki. Indyn trukit ovat yleensä suht korkeita ja melko painavia. Yksi tämän hetken vanhimmista trukkivalmistajista.”

Thunder

”Jos haluat kevyet trukit, valitse Thunder. Se valmistaa markkinoiden kevyimpiä trukkiversioita, jotka ovat yleensä matalia ja tosi vakaita.”

Ace

”Hyvä vähän uudempi merkki. Tosi kääntyviä trukkeja, jotka ovat kovassa suosiossa ramppiskeittareiden keskuudessa.”

Film Trucks (Linkki lisättävä, kun tuotteet löytyvät verkkokaupasta)

”Vähän edullisempi vaihtoehto muihin verrattuna, mutta laatu on hyvä. Suosittelen aloittelijoille, jotka haluat säästää jossain. Tämän hetken ainut eurooppalainen trukkivalmistaja!”

Renkaiden valinta

Renkaissa eroja löytyy niin koon, kovuuden kuin muodonkin osalta. Valikoimaa riittää myös grafiikoiden suhteen, joten kun tekniset speksit ovat kunnossa, voi katseen siirtää siisteihin kuoseihin! Seuraavat valinnat ovat hyviä melko aloittelevalle skeittarille:

Renkaan koko: 52 tai 53 mm

Renkaan koot mitataan millimetreissä. Suosituimmat ja parhaat peruskoot ovat 52 ja 53 millimetriä, jotka Miskan mukaan toimivat hyvin aloittelijoille.

”Isommat renkaat (54 mm ja ylöspäin) rullaavat paremmin, mutta ovat hitaampia tempuissa. 52 millimetriä pienemmät renkaat taas alkavat olla jo aika pieniä. Ne myös rullaavat huonommin, mutta oikein tekniset temppuskeittaajat tykkäävät niistä.”

”Jos kuitenkin syystä tai toisesta päädyt isompiin renkaisiin, huomioi, ettet valitse matalia trukkeja, koska silloin kääntövaraa jää vähemmän.” 

Renkaan kovuus: 99 tai 101

Yleisimmät renkaiden kovuudet ovat 99 ja 101. Pehmeämpi 99-rengas sopii yleensä paremmin street- eli katuskeittaukseen, kovempi 101-rengas taas parkin sileälle pinnalle. Molempia malleja käytetään temppuskeittauksessa. Miska suositteleekin aloittelijoita valitsemaan näiden kahden väliltä.

”Jos skeittaat asvaltilla, valitse 99. Aloittelijalle vähän pehmeämpi rengas on yleensä muutenkin parempi, koska se tökkii vähemmän ja rullaa siten huonommallakin pinnalla. Mutta molemmilla kovuuksilla voi kuitenkin skeitata sekä kaduilla että parkissa”, Miska opastaa.

Renkaan muoto: klassinen

Renkaiden muotojakin löytyy moneen lähtöön. Esimerkiksi rampissa suositaan toisinaan leveämpää ja kulmikkaampaa rengasta, kun taas tekniseen skeittaukseen sopii kapeampi rengas. Mukavin rengas löytyy eri vaihtoehtoja testailemalla, mutta aloittelijalle tällainen hifistely voi olla turhaa.

”Aloittelijan on hyvä lähteä liikkeelle klassisesta skeittirenkaan perusmallista. Suosituimmat rengasvalmistajat ovat Spitfire ja Bones, joista esimerkiksi Spitfiren Classic-renkaat noudattavat perusmallia”, Miska vinkkaa. ”Hyvä rengasklassikko ja yksi myydyimmistä skeittirenkaista on Spitfire Formula Four Classics 101DU renkaat.”

Laakerien valinta

Laakerit auttavat skeittilautaa rullaamaan kovempaa ja paremmin. Laakerien hinta muodostuu valmistustavasta ja metallin laadusta, jotka vaikuttavat suoraan laakerien nopeuteen ja kestävyyteen. Kalliimpi on siis käytännössä aina parempi.

”Ensimmäinen hyvän skeittilaakerin hintapiste on noin 25 euroa. Siihen mahtuvat esimerkiksi tämän hetken maailmanlaajuisesti myydyimmät laakerit Bones Bearings Redsit. Toiset hyvät lähtötason laakerit samassa hintaluokassa ovat Bronson Speed Co.:n G2 -laakerit.”

”Ainakin tuon verran laakereihin kannattaa sijoittaa. Mitä enemmän euroja laitat päälle, sitä laadukkaampaa saat. Kalliita keraamisia tai muita yli sadan euron laakereita ei aloittelija kuitenkaan yleensä tarvitse tai kaipaa. Niiden aika on myöhemmin”, Miska summaa.

Ruuvien valinta

Ruuvit kiinnittävät trukit dekkiin. Ruuvien valinta on helppoa, sillä eroja on lähinnä pituuksissa ja väreissä. 

”Ruuvien perusmitat ovat 7/8 tuumaa ja 1 tuuma. Ne käyvät aina paitsi silloin, jos trukkien alle on laitettu korotuspalat (korotuksilla lisätään laudan kääntövaraa silloin, kun käytössä on isot renkaat). Aloittelijoilla näitä korotuspaloja ei yleensä ole.”

”Väreillä sen sijaan voi ja kannattaa leikkiä – valitsemalla hauskanväriset ruuvit saat lisää väriä settiisi! Suosittelen kuusiokoloruuveja (näitä nimitetään Allen-ruuveiksi), sillä ne eivät pyöristy kiristäessä yhtä helposti kuin ristipääruuvit”, Miska vinkkaa.

Gripin valinta

Grippi on dekin pintaan laitettava, hiekkapaperia muistuttava teippi, joka lisää pitoa lautaan. Ponke’silla MOBin musta grippi kuuluu aina laudan hintaan, joten sitä ei tarvitse lisätä ostoskoriin erikseen. Näin on usein muillakin skeittikaupoilla. Ponke’silla myös huolehditaan, että dekin matkaan lähtee aina oikean kokoinen grippi.

”Musta grippi pitää hyvin ja kestää pitkään, siksi käytämme sitä. Jos musta tuntuu kuitenkin liian tylsältä, voit ostaa completeesi erillisen värikkään kuvagripin. Niistäkin on nykyään saatavilla hyviä vaihtoehtoja”, Miska kertoo.

Jes, olet valmis complete-ostoksille!

Tositoimiin pääset verkon puolella Ponke’sin nettikaupassa ja livenä Forumin ja Jumbon myymälöissämme, joissa myyjämme opastavat osien valinnassa ja voivat kasata completen valmiiksi odottaessasi. Myymälöistämme saat myös 10 % alennuksen, kun ostat koko complete-setin. 

Jos kuitenkin vaihtoehtojen määrä uhkaa edelleen pökerryttää, vedä hetki syvään henkeä. 

”Kaikki Ponke’silla erikseen myytävät osat ovat hyviä, joten kaikista tärkeintä on, että valitset sellaisen kokonaisuuden, josta tulee itsellesi kiva fiilis visuaalisesti. Myöskään sillä ei ole väliä, missä järjestyksessä osat valitset”, Miska vakuuttaa.

Iloa skeittikaupoille!

P.S. Jos kaipaat lisäinspiraatiota uudella laudalla rullailuun, katso vaikka seuraavat blogitekstimme:

Ponke's