Nämä 5 asiaa tarvitset skeittauksen aloittamiseen

Nämä 5 asiaa tarvitset skeittauksen aloittamiseen

Kunhan muutamat tärkeimmät varusteet ovat kunnossa, ei skeittauksen aloittaminen vaadi juuri muuta kuin asvalttia ja pitkää pinnaa. Lue Ponke’sin skeittikouluista, WALLI by Ponke’s -skeittihallilta ja muutenkin skeittauksen parista tunnetun Wilson Mäkelän parhaat (väline)vinkit skeittauksen aloittamiseen!

1. Skeittilauta – millainen lauta aloittelijalle?

Laudan valinta on luonnollisesti tärkein juttu skeittauksessa alkuun pääsemisessä. Skeittilauta koostuu itse lautaosan eli dekin lisäksi trukeista, renkaista, laakereista, ruuveista ja gripistä. Osien paljoudesta ei kuitenkaan kannata hämmentyä, sillä Wilsonin mukaan aloittelijalle tärkeintä on valita sopivan levyinen dekki – ja miellyttävät grafiikat!

”Varsinaista oikeaa leveyttä ei ole olemassa, mutta aloittelijalle sopii melko kevyt lauta, ja siksi leveä dekki ei ole paras valinta. Toisaalta liian kapeaakaan ei kannata valita. Alkuun lauta saisi olla aika stabiili ja kevyt. Kannattaa ehdottomasti marssia skeittikauppaan, jossa myyjät auttavat löytämään pituuteen, painoon ja jalan kokoon sopivan laudan”, Wilson kehottaa.

”Kunhan leveys on kunnossa, voi laudan valinnassa mennä fiilis edellä. Nappaa siis lauta, jonka grafiikat miellyttävät – sellainen, josta tulee hyvä fiilis. Grafiikoilla on oikeasti yllättävän iso vaikutus varsinkin junioreihin”, skeittikouluissa opettava Wilson kertoo.

”Yleisesti ottaen aloittelijan laudan ei tarvitse olla ihan viimeisen päälle. Kun skeittari kehittyy, myös kamat kehittyvät. Esimerkiksi laadukkaammat ja kestävämmät trukit (laudan metalliosat, joihin pyörät kiinnitetään) tulevat kuvioihin siinä vaiheessa, kun temput vaikeutuvat.”

Skeittilaudan voi ostaa valmiina pakettina tai osina, jotka kasataan myymälässä

”Varsinkin nuoremmalle aloittelijalle hyvä ensilauta on Ponke’sin valmiiksi kasattu skeittilauta eli complete, jossa on samaa tavaraa kuin mitä muutenkin on myynnissä, mutta aavistuksen edullisemmat laakerit ja trukit. Nämä laudat täyttävät aloittelijan tason oikein hyvin. Kaikki osat ovat myös vaihdettavissa, joten settiä voi päivittää vähitellen osa osalta”, Wilson kertoo.

”Kaikista halvinta markettilautaa en suosittele aloittelijoille, sillä niissä eivät usein trukit käänny, jolloin lauta on lähes hyödytön. Markettilaudoissa myös dekit ovat tavallista raskaampia, mikä on huono juttu aloittelijalle.”

”Aikuisia aloittelijoita ja niitä, jotka eivät löydä mieleistään grafiikkaa completeista, kannustan nappaamaan dekin muusta myymälän valikoimasta. Myyjiltä saat aina apua osien valinnassa, ja me myös kokoamme laudan puolestasi veloituksetta. Kannattaa jäädä seuraamaan kokoamista, niin saat samalla vinkkejä laudan huoltoon ja skeittauksen aloittamiseen”, Wilson vinkkaa.

2. Suojat oikeisiin paikkoihin

”Aloittelijan kannattaa huolehtia suojista, ne ovat oikeasti tärkeät. Street- eli katuskeittauksessa ranteet ja pää joutuvat koetukselle, jolloin suojista oleellisimmat ovat kypärä ja rannesuojat, ehkä myös kyynärpääsuojat”, Wilson muistuttaa.

Katuskeittauksessa polvisuojat voivat jopa vähän vaikeuttaa liikkumista. Mutta jos rampeissa tai vertissä (suuressa rampissa) skeittaaminen kiinnostaa, kannattaa polvisuojat hankkia. Näissä polvet ovat yleensä kaaduttaessa ensimmäisenä vastassa.”

Junioreille sopii valmis Bullet Jr Combo -suojasetti, joka sisältää polvi-, ranne- ja kyynärsuojat.

Ponke’sin kypärävalikoiman löydät täältä.

3. Skeittikengät eivät ole pakolliset, mutta hyötyä niistä on

Skeittauksen voit periaatteessa aloittaa lähes millaisilla kengillä tahansa, mutta tietyistä kenkien ominaisuuksista on ehdottomasti hyötyä. 

”Tärkein juttu kengässä on tasapohja. Myös pidolla on väliä, eli mitä pitävämpi pohja on, sitä enemmän se auttaa tempuissa. Esimerkiksi raakakumipohja on hyvä valinta”, Wilson opastaa.

”Huomioi myös, että tempuissa kengät kuluvat ulkoreunoista, joten kengän kannattaa olla kestävää materiaalia sivuiltakin. Kenkiin panostaminen nouseekin tärkeämmäksi siinä vaiheessa, kun kehitytään ja aletaan hyppiä. Juuri skeittaukseen suunnitelluissa popoissa, kuten Vansin Pro-sarjan kengissä, on panostettu iskunvaimennuksiin, jotta hyppiminen ei rikkoisi jalkoja.”

4. Skeittausta ja liikettä kestävät vaatteet

”Jos vaatteisiin haluaa satsata, niin kannattaa valita kestäviä materiaaleja, jotka selviävät kaatumisista. Farkuissa paksuus auttaa, kunhan ne eivät ole liian kankeat. Workwear-housuista on tullut hitti skeittikaupoissa, mutta myynnissä on paljon myös juuri skeittaukseen suunniteltuja housuja”, Wilson kertoo.

”Itse tykkään skeitata mahdollisimman rennoissa vaatteissa, jotka eivät rajoita liikettä. Skeittikaupoista löytyy paljon vaatteita, jotka ovat sekä sporttisia että katu-uskottavia. Mutta oikeasti vaatteiden kanssa ei ole pakko välineurheilla – voit skeitata juuri niillä kamppeilla, mitä vaatekaapistasi löytyy”, Wilson tiivistää.

Tsekkaa Ponke’sin vaatevalikoima täältä!

5. Asennetta ja pitkää pinnaa!

”Skeittausta ei tarvitse aloittaa vakavalla mielellä – se on pohjimmiltaan hauskanpitoa! Riittää, kun varaat taskuun hyvää asennetta ja pitkää pinnaa ja lähdet rohkeasti skeittaamaan”, Wilson kannustaa.

”Edes kavereita ei tarvitse olla valmiiksi, koska skeittiparkeilta saat lähes takuuvarmasti niitäkin. Skeittipiireissä vallitsee vahva yhteisöllisyys, ja on ollut tosi siistiä huomata, kuinka Ponke’sin skeittikoululaisistakin on nopeasti tullut hallin vakiokävijöitä, joilla on omat yhteiset juttunsa.”

Kun välineet ovat kasassa, millaisista asioista aloittaa itse harjoittelu?

”Ensimmäinen askel skeittaukseen on itse asiassa seisominen, laudan päällä tietenkin. Tutustu siis lautaan ja harjoittele sillä seisomista, tasapainoilua ja puolelta toiselle keikkumista vaikka kotona maton päällä. Hae tuntumaa laudasta”, Wilson kehottaa.

”Treenaa myös laudan päälle nousemista ja siitä poistumista. Kun harjoittelet näitä oikeassa järjestyksessä, saat turvan siitä, että liike on tuttu. Tämän jälkeen oletkin valmis kokeilemaan laudan kanssa potkuttelua ja eteenpäin chillailua”, opastaa Wilson.

Tule harjoittelemaan Ponke’sin skeittikouluihin ja -leireihin!

Jos skeittausta ei halua aloittaa yksin tai toivoo jonkun opastavan alussa, ovat Ponke’sin skeittikoulut hyvä paikka aloittaa. Paikalle Helsingin Vallilaan voi tulla ihan yksin, eikä haittaa, vaikkei olisi ikinä edes seissyt laudalla. Koulujen aikana halli on varattu vain skeittikoululaisille, ja välineet laudasta suojiin saa vuokrattua paikan päältä.

”Skeittikouluihimme voivat osallistua ihan kaikenikäiset lapsista vanhempiin. Meininki on aina huippukannustava. Kaikilla opettajilla, joihin itsekin kuulun, on lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus skeittauksesta. Kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan!”, Wilson kannustaa.

”Järjestämme avoimia ja yksityisiä skeittikouluja viikoittain ja ympäri vuoden aina koronatilanteen salliessa. Kesäksi suunnittelemme kouluikäisille suunnattuja skeittileirejä. Toivon mukaan leirit voidaan järjestää, se olisi mahtava juttu!”, Wilson intoilee.

Tervetuloa skeittaamaan Ponke’sin WALLIin ja skeittikouluihin!

Ponke's